به گزارش پایگاه خبری عصر داراب نیوز، براساس این اصل مهم که اگر عمق یک آب جاری بیش از ۵۰ سانتی متر و سرعت آن بیش از ۴ متر بر ثانیه بیشتر باشد ، توانایی این را دارد که انسان ( کودک ، جوان ، سالمند) را غرق و باخود حمل نماید در نتیجه یکی از وظایف مهم شهرداری های نواحی سکونتگاهی شهری این است که تمام بسترهای طبیعی آبهای جاری و کانالهای زهکشی رواناب و سیلاب محدوده خدماتی شهری را ایمن سازی نمایند دراین همین راستا، شهرداری داراب طبق وظیفه ذاتی خود و تأمین امنیت شهروندان نسبت به ایمن سازی کانال سوخکیان پرداخته است.
در این مورد جزئیات پی گیری و مراحل انجام این اقدام مناسب شهرداری داراب از محمد حسین شکیبافر کارشناس حغرافیا طبیعی در برنامه ریزی ومدیریت محیط جویا شدیم که به سمع ونظر شهروندان می رسانیم.
احداث جان پناه کانال مصنوعی روباز سوخکیان شهر داراب خدمتی شاخص و ماندگار شهرداری داراب به مردم داراب است که با وجود گذشت سالیان متمادی از احداث کانال سوخکیان به این مورد توجهی نشده بود.
رودخانه سوخکیان در غرب شهر داراب جریان دارد و آن بخش از بستر طبیعی این رود که با مصالح ساختمانی سنگچین و کف بتنی، بسترسازی شده به کانال مصنوعی سوخکیان مشهور شده است.
بر اساس تحقیقات علمی انجام شده توسط دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۶ مشخص شد که مهمترین ایراد کانال سوخکیان در محدوده شهر داراب این است که فاقد جان پناه است و اندازه آن، آنقدر کوچک است که توان تخلیه حجم سیلاب حداکثر لحظه ای از خود ندارد. این ایراد کانال سوخکیان هم باعث سیل خیزی رودخانه سوخکیان در محدوده شهر داراب می شد و هم از طرفی چون حریم بستر آن به معبر شهری اختصاص یافته باعث سقوط افراد و وسایل نقلیه به داخل آن می شد.
جهت رفع این مشکل و ایراد، نیاز به اصلاح اندازه کانال سوخکیان و پلهای آن و احداث جان پناه بود.
در این خصوص از سال ۱۳۸۷ این موضوع توسط شهرداری داراب و شورای شهر به همراه مشاور و همچنین انجمن حامیان داراب در استان و تهران جهت جذب اعتبار مناسب پیگیری شد که متاسفانه هیچکدام از وزارت کشور، سازمان مدیریت بحران کشور، سازمان همیاری شهرداری هاو دهیاری های کشور و استانداری فارس مساعدت نکردند.
تا اینکه در آذر ماه ۱۴۰۲ در جلسه انجمن توسعه پایدار داراب با شهردار داراب، این موضوع ، محوریت جلسه قرار گرفت و شهردار محترم داراب قول مساعدت دادند، با پیگیری و همت شهردار محترم داراب و اختصاص اعتبار داخلی، کار احداث جان پناه کانال مصنوعی سوخکیان داراب آغاز شد و در حال تکمیل است،
از نظر علمی احداث این جان پناه چندکاره یا چند منظوره است به طوری که اول از سقوط افراد و وسایل نقلیه به داخل کانال چه در مواقع سیلابی و چه در مواقع عادی جلوگیری می کند. دوم این جان پناه ظرفیت کانال سوخکیان در تخلیه حجم سیلاب افزایش قابل توجه داده که در واقع سیلاب رودخانه سوخکیان در محدوده شهر داراب مهار می شود. سوم ارایه یک چشم انداز زیبا به منظر شهری شهر داراب محسوب می شود، زیرا زیباسازی شهری از ارکان شهر توسعه یافتهمحسوب می شود.
نکته مهم اینکه اقدام شهرداری داراب به این وسعت و حجم بعد از انقلاب اسلامی در این خصوص اول بی سابقه است، دوم ارزش علمی و عملیاتی دارد که دیگر شهرداران ایران، از این گونه طرح ها الگو برداری نمایند و نواحی شهری خود را نسبت به سیلاب شهری و زیبا سازی شهر به این شکل در دستور کار خود قرار داده و یا تکمیل نمایند.
نکته دیگر اینکه از طرفی شهروندان گرامی عنایت داشته باشند که نقش کانال سوخکیان در محدوده خدماتی شهری داراب، جمع آوری و هدایت، رواناب شهری و سیلاب رودخانه سوخکیان به خارج از شهر است و دفن زباله شهری و تخیله فاضلاب شهری به داخل آن، کارایی آن به هنگام بارش کاهش داده و در ضمن باعث شیوع بیماری و آلودگی آب و هوا و خاک خواهد شد.
هرچند در برنامه گوگل ارت به اشتباه نام فاضلاب شهری بر این کانال گذاشته شده اما می طلبد که شهروندان گرامی در زمینه حفاظت از نقش و زیبایی و کارایی این کانال همت داشته باشند.
ثبت دیدگاه